Ghirlanda

HotNews are un articol despre cum trăiesc romînii în Irlanda. Este menționat un articol din Irish Independent care le spune irlandezilor că dacă nu pot să-și facă treaba în casă cu soțiile atunci să încerce cu romînii. Apoi continuă spunînd că cele mai populare slujbe sînt curățatul și construcțiile. Mai toți cică vor să-și facă casă în Romînia cu 4-5-6 camere și cîștigă 10 euro pe oră.

Oare în cît timp pot să strîngă bani de casă?

Să zicem că o casă costă 30000 de euro. Dacă cineva cîștigă 10 euro pe oră și muncește 10 ore în fiecare din cele 5 zile lucrătoare din săptămînă atunci cîștigă 500 de euro, care, culmea, e exact cît mi-a zis vecinul constructor că primește. Sînt cam 4.348 săptămîni pe lună deci respectivul, plătit cu ora, face cam 2175 de euro pe lună. Chiria în Irlanda e cel puțin 200 de euro pe lună, dacă stai în condiții inumane. Și ei stau. Pe mîncare trebuie să dai cel puțin 5 euro pe zi, deci cam 150 de euro pe lună. Rămîne așadar cu 1825 de euro pe lună, în cele mai fericite condiții. Care va să zică un an și jumătate de muncă și viață proastă în Irlanda face cît o casă în Romînia. Și nici nu-ți trebuie școală.

6 păreri la “Ghirlanda

  1. Nu-mi dau seama daca esti sarcastic sau doar cinic.

    Oricum, din cate stiu eu, in Romania pentru curatenie si ajutor prin casa (spalat, calcat) se plateste undeva in jurul a 2-3 euro pe ora iar pentru constructii si amenajari cred ca se poate ajunge pe la 5-6 euro pe ora.

    Cazarea, in Bucuresti, a inceput sa fie destul de scumpa (si conditiile proaste) iar mancarea nu mi se pare mai ieftina aici decat in alte parti.

    Pana la urma nu-i nici o rusine sa faci munca bruta, societatea se bazeaza in mare masura pe acest aport. Iar sa faci asta acolo unde castigi mai mult, mi se pare economic.

    Sunt rautaciosi rau irlandezii astia, uita cand imigrantii lor faceau acelasi gen de munci in New York.

    Apreciază

  2. Claudia: Înseamnă că o casă valorează vreo cinci ani de muncă în Irlanda.

    Vlad: Articolul de la HotNews îi ațîță pe romîni împotriva irlandezilor la fel cum cel din Irish Independent îi ațîță pe irlandezi împotriva romînilor. Nu e ceva ce te face să zici ”pe ei!” dar te face să zici că ”irlandezii sînt răutăcioși” sau că ”romînii sînt needucați”. Nu-mi place asta. Cred că mai bine ne uităm la informația obiectivă din articol. Mai cred că majoritatea s-au uitat la numerele date de HotNews și au zis ”uite mă de ce au bani proștii din Romînia și de ce avem o imagine așa proastă în exterior.” De altfel, se vede din comentariile de acolo. Ceea ce iarăși e departe de adevăr. Același articol poate fi citit și în alt fel: Pur și simplu pune la dispoziția cititorului niște date care pot fi folosite să decizi dacă vrei să te duci la muncă în Irlanda.

    Apreciază

  3. Radu: E posibil sa dureze chiar mai mult pana strang banii. Dar ceea ce mi se pare important este ca in Irlanda au o sansa, cat de mica.

    In Romania am lucrat la o companie care comercializa materiale de constructii si muncitorii aveau salariul mai mic de 100 de euro pe luna. E posibil sa se fi marit intre timp, dar cu banii aia nici macar nu puteai sa visezi la o casa.

    Vlad: Or fi mari preturile in Romania, dar in Dublin sunt de cel putin doua ori mai mari. Sa-ti dau doar un expemplu, noi platim 1000 de euro chiria pentru un apartament foarte mic, ne asteptam ca electircitatea sa mai fie inca vreo 300 de euro pe luna. Daca iti permiti sa dai atat pe chirie in Romania, deja mai bine faci credit sa-ti cumperi casa decat s-o inchiriezi.

    Apreciază

  4. Vlad: Inca ceva, mancarea in Dublin e mai scumpa decat in toate orasele pe care le-am vizitat. Ca sa-ti faci doar o idee: o paine de marime medie e in jur de 2 euro ~ 8 RON; 1kg de lapte e 1.5 euro ~ 6 RON; 6 oua sunt 3,5 euro ~ 13 RON.

    Apreciază

Răspunde