mulți

Idiocracy e un film care pune cap la cap două lucruri știute în Romînia:

Proști, dar mulți.

și

Unde-s mulți puterea crește

și dușmanul nu sporește.

Deocamdată puterea e în mîinile celor nu prea proști. Vedem asta dacă ne uităm la cine sînt cei mai bogați oameni din lume și cine sînt președinți și premieri în cele mai dezvoltate țări. În unele locuri, chiar în unele țări, balanța nu înclină în direcția corectă, dar pe ansamblu stăm încă bine. Mă gîndeam deunăzi cum influențează media de masă această balanță. Să zicem că din 100 de oameni 90 sînt proști și restul deștepți. Să zicem că a avea putere înseamnă a avea bani (adică să ignorăm alte feluri de putere pentru acest experiment mental). Să zicem că probabilitatea de a avea bani dacă ești prost e destul de mică, 10%; în schimb, probabilitatea de a avea bani dacă ești deștept e măricică, 90%. Păi atunci 18 oameni au bani, 9 proști și 9 deștepți. Să zicem că media e imparțială: Copiii și adolescenții văd la televizor cam același număr de oameni deștepți și proști printre cei care au bani. Ce concluzie vor trage? Că e bine să învețe sau că nu contează?

Anunțuri

Răspunde

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s