„Big Brother”

Se pare că UE dorește ca operatorii de comunicații să păstreze jurnalele pe o perioadă de șase luni pentru Internet și un an pentru telefoane. Presa este scandalizată de această situație. Cîteva motive posibile:

  1. Oamenii din presă nu știu cum funcționează Internetul și centralele telefonice așa încît nu știu că aceste date există deja.
  2. Operatorii nu doresc să cheltuie în plus pentru organizarea datelor pe care le au și dezinformează presa pentru bani.

Efectul directivei UE este că dacă se obține mandat pentru obținerea unor date pentru urmărire penală și operatorul nu furnizează aceste date, atunci operatorul trebuie să răspundă legal. Pînă acum, operatorul putea bine mersi să spună, da, oi avea eu datele astea pe undeva dar decît să-mi pun oamenii să piardă timp căutîndu-le mai bine le zic procurorilor că nu le-avem că oricum n-au ce să ne facă. De acum, operatorii nu mai pot să dea un astfel de răspuns.

Culmea e că multe din blogurile care țipă cum că legea e comunistă, anti-democratică și așa mai departe sunt bloguri religioase. Nu, nu mă miră că ignoranța merge mînă-n mînă cu religia. Asta e normal. Totuși nu pot să nu remarc ironia situației. Cînd a fost întrebat cum îi este influențată viața de credința în Dumnezeu, Donald Knuth a răspuns că se comportă mereu ca și cînd cineva îl vede. Unui creștin adevărat nu i-ar fi teamă că e urmărit căci n-ar avea nimic de ascuns. Dar societatea în care trăim e fățarnică. Văd oameni care se uită toată ziua la emisiuni pornografice (fie și numai datorită limbajului de canal al „moderatorilor”) și cînd întreb de ce primesc răspunsul: „Eh, mă minunam și eu în ce hal pot să vorbească la televizor.”

Am găsit și două păreri informate. Varujan Pambuccian este împotriva legii pentru că este ușor pentru un criminal să se ascundă. Cred însă că subestimează puterea prostiei, exemplificată de curînd tocmai de poziția presei romînești față de această lege. De exemplu, un stimabil pe a cărui față e mai mereu pe sticla de la Realitatea TV dar al cărui nume n-am avut curiozitatea să-l aflu dezbătea această lege și menționa „puștii geniali din Vîlcea care au furat milioane de dolari.” Bună atitudine. Dacă furi milioane (și ești prins!) nu ești un hoț nenorocit ci un „puști genial”. Ce o fi așa genial să ieși pe stradă și să dai cu bîta în capul bătrînicilor ca să le iei poșeta nu știu. La fel nu știu nici ce o fi așa genial în a vinde produse pe eBay fără să expediezi produsele deși încasezi banii. Tot ce-ți trebuie e o doză sănătoasă de nesimțire. Da, dacă vrei să te ascunzi o poți face relativ ușor, o resursă bună fiind Electronic Frontier Foundation. Pe lîngă propagandă, aceștia produc și unelte utile. Problema e că mulți nu o vor face. Și, la fel cum merită să ținem loteria națională fiindcă e o taxă pe prostie, la fel merită să avem și legea asta.

Reclame

Răspunde

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s