agentul secret

La 5 minute de mine se află librăria Chapters. Este mare. Cum intri la parter te întîmpină cărțile noi. Pe dreapta sînt agende. Un pic mai în față cărți care te învață cum să fi un părinte bun și chiar lîngă sînt cărți cu poze multe despre muzică și film. Lucruri de genul „U2 despre U2 în poze”. La stînga cărților pentru părinți sînt cele pentru copii: „comics”. Mai puțin cele de pe ultimul raft de sus care nu pot fi cumpărate dacă n-ai 18 ani. Pătrundem și mai adînc. Vedem acum în mijloc atlase și enciclopedii: plante, planete, animale, angrenaje, … de toate. La dreapta un mixaj de cărți: pentru lesbiene și pederaști, știință populară, sfaturi sexuale, limbi străine. Pe peretele din stînga, începînd încă din dreptul comicurilor și pînă pe aici, beletristică. Două categorii: de dragoste și de aventură. O cameră se deschide în stînga cu și mai multe domenii: istorie, cărți pentru copii, culinare, etc. În colțul din dreapta artă și meșteșugărie. La etaj o varietate similară cu singura diferență că sînt cărți mai ieftine și la mîna a doua.

Ce lipsește? Cărți grele. Nici un tratat de mecanică cuantică (dar cum trebuie cu matematică nu bla-blauri incomprehensibile), nici o carte de analiză combinatorică, nimic. Doar aburelile din categoria „știință populară”. Nu am nimic împotriva lor. Am ajuns unde sînt și fiindcă citeam astfel de cărți cînd eram în liceu. Dar ceva parcă lipsește. Nu mă pricep la literatură suficient de bine ca să-mi dau seama dacă și de acolo lipsesc cărțile grele, dar nu m-aș mira.

În fine. Aveam chef să citesc ceva și, ca mai sus, mă simțeam un pic revoltat împotriva cărților de „știință” pe care le aveau. Rămîne să aleg un roman fiindcă am suficiente cărți de bucate. Dragoste? N-am chef. Rămîne aventură. Am ales Agentul Secret de Joseph Conrad. Scrierile acestui tip se studiază aici la școală, dar mai nimeni nu știe că el e polonez și nici pe departe vorbitor nativ de engleză.

Povestea? După trei capitole știu că personajul principal e un fel de lider de sindicat care organizează tot felul de atacuri împotriva aristocrației. Principala sursă de venit? O putere străină care vrea mai multe legi pro-aristocrație și anti-proletariar în Anglia. De ce organizează acțiuni împotriva aristocrației atunci? Păi ca să-i întărîte și să-i facă sî înăsprească legile. Exemplu de „acțiune”? Aruncarea în aer a diverse clădiri. Raționamentul șefului agentului: teroarea trebuie să-i facă să dea legi care apără ordinea socială actuală.

Sună familiar?

Reclame

O părere la “agentul secret

  1. Pingback: îngeri și diavoli « RGrig în romînă

Răspunde

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s