Riscuri

În noaptea de 30 octombrie au murit zeci de tineri, arși în club. Mai mult de o sută sunt în spitale, unii în stare gravă.

Știți asta.

Acum se caută vinovați și motive. În primul rând, proprietarul ar fi trebuit să se asigure că o astfel de tragedie nu se poate întâmpla. De ce nu erau ieșiri de urgență? De ce nu erau mai multe extinctoare? De ce era tavanul din lemn? În al doilea rând, primarul trebuia să dea aviz de funcționare clubului numai după ce verifica dacă sunt respectate regulile anti-incendiu. În al treilea rând, de ce petreceau românii într-o zi care e sărbătoare păgână?

Probabil ați văzut și discuții din astea.

Dar e bine oare să ne petrecem timpul căutând vinovați și motive? Da, este bine.

Nu pentru plăcerea de a băga pe cineva la închisoare. Eu unul sunt trist atunci când libertatea cuiva este restrânsă, chiar dacă restrângerea e necesară.

Nici pentru a aduce mai mulți oameni pe drumul cel drept, ortodox.

Trebuie să găsim motivele acestei tragedii pentru că vrem să evităm tragedii similare în viitor.

Din punctul ăsta de vedere, este irelevant dacă drumul ortodox e drept sau strâmb. Oamenii nu au ars fiindcă erau pe un drum strâmb. Oamenii au ars fiindcă în club a fost un incendiu. Acel incendiu a pornit de la niște artificii puse lângă niște materiale inflamabile.

De câte ori au stat tu cu artificii lângă o cârpă, lângă un lemn, lângă un alt material inflamabil?

Dacă ai răspuns „niciodată”, gândește-te mai bine!

Dar, stai oleacă. E o diferență mare între ce ai făcut tu și ce s-a întâmplat în club, nu? Ce dacă ai stat cu artificii în casă? Ai făcut asta de nenumărate ori și nu s-a întâmplat nimic, nu? Deci, ceea ce ai făcut tu e nevinovat, nu?

Sunt câteva probleme cu argumentul ăsta.

În primul rând, dacă s-ar fi întâmplat ceva nasol ultima oară când te-ai jucat cu artificii, atunci nu mai citeai textul ăsta. Așa că, binențeles că nu s-a-ntâmplat nimic grav ultima oară când te-ai jucat cu artificii. Cei cărora li s-a întâmplat, nu citesc acest text.

În al doilea rând, chiar este adevărat că se întâmplă extrem de rar ca un lemn sau o cârpă să ia foc de la artificii. Iar să ia foc și nimeni să nu observe focul înainte să fie prea târziu se întâmplă chiar și mai rar. Dar, se întâmplă. Și atunci când se întâmplă e nașpa.

Vă las cu muzică.

Reclame

Răspunde

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s